FŐOLDALCSAPATUNKAKCIÓKÁRAINKPARTNEREKRENDELŐNKKAPCSOLAT

IFJÚSÁGI FOGÁSZAT

Barázdazárás

A legveszélyesebb, leggyakoribb és a fogat leghamarabb tönkretevő szuvasodás: a rágófelszíni barázdaszuvasodás. A fogváltás után a fogak nagyon éretlenek, nem tartalmaznak még elég kalciumot és védtelenek a baktériumokkal szemben. A maradó fogak többsége a fogváltás utáni 1-2 évben szuvasodnak a legnagyobb mértékben.

Hogyan?

Az őrlőfogak nagy részének rágófelszíni barázdái homokóra alakúak, vagyis a felszínen tágabbak, de aztán hirtelen szűkülettel csak mikrométernyi résként hatolnak be a fog legmélyebb könnyen szuvasodó rétegeibe. A fogkefe szálai ide már nem érnek el, de a baktériumok könnyedén bejutnak a dentinig, amit azután kívülről nem észlelhetően megfertőznek és végül az ideg is elpusztulhat.

A páciensek gyakran nem is sejtik, hogy a foguk szuvas, csak egy kis barna, felületesnek tűnő elszíneződést vesznek észre, amit ha a fogorvos feltár, láthatóvá válik a hatalmas, szinte az egész fogat felemésztő szuvasodás, amelynek eltávolítása után már csak egy tátongó űr és egy vékony zománcréteg marad vissza.

Mi a barázdazárás?

A maradó fogak szuvasodása megelőzhető barázdazárással, ami az ép, illetve kismértékben szuvas barázdáknak egy speciális tömőanyaggal való lezárását jelenti.
A frissen előtört fogak felszínét letisztítva – fúrás nélkül – különleges nagy behatoló képességű tömőanyagot visz fel az orvos a fog felszínére, ami befolyik a barázdák mélyére, így elzárja a szuvasodást keltő lepedék bejutásának útját.
A barázdazárás hosszú évekig tartós marad és garantálja az alatta levő fogállomány épségét.
A maradó fogakat előtörésük után célszerű rögtön barázdazárni. Előfordul, hogy pár hónapos késlekedés után sötét csíkok jelennek meg a fogak rágófelszínén. Ekkor az ún. mikroinvazív technika segítségével kiterjesztett barázdazárás végezhető, amely a csíkok nagyon finom, vékony fúróval történő felszíni feltárását jelenti a legminimálisabb foganyag feláldozásával.


Célja a prevenció, azaz a megelőzés, hogy a barázdák feltöltésével megakadályozzuk a fog elszuvasodását.
Az első maradó fog megjelenésétől (kb. 6 éves kortól) javasolt. Az örlőfogak rágófelszíne, egyedi és változó mélységű, gyakran mikroszkopikus repedések találhatók rajta. Ezek a barázdák keskenyebbek, mint a fogkefe sörtéi, így a barázdák mélyén meghúzódó lepedék károsíthatja a fogakat. Ezen eljárás alkalmazásával a fogszuvasodásnak leginkább kitett barázdák mélységét csökkenthetjük, ezáltal a fog felszíne simábbá, és így könnyebben tisztíthatóvá válik. A barázdazárás különösen fontos szerepet tölt be a gyermekek fogai épségének megőrzésében, de bármely korosztály számára kiváló megoldási lehetőséget nyújt.