FŐOLDALCSAPATUNKAKCIÓKÁRAINKPARTNEREKRENDELŐNKKAPCSOLAT

KONZERVÁLÓ FOGÁSZAT

Fogmegtartó/konzerváló kezelések körébe tartozik minden olyan beavatkozás, amely az ép fogak megőrzését szolgálja. Ilyenek a tömések, inlayek/onlayek, gyökérkezelések, fogkőlevétel, barázdazárás.

Fogászati tömések típusai:

 • Amalgám ( régebben igen kedvelt tömőanyag )
 • Esztétikus tömések
  • kompozit (esztétikus, kemény, ellenálló, de zsugorodik)
  • kompomer (esztétikus, kemény, ellenálló, fluoridleadó)
  • üvegionomer(biokompatibilis, másodlagos szuvasodás nem indul el)
 • Inlay-ek ( betétek - ha a foghiány egyszerű töméssel már nem helyreállítható)
  • arany
  • kerámia
  • kompozit
  • titán

 

 

Esztétikus tömés

Kisebb és közepes méretű szuvasodások ellátására alkalmazható mind az elülső, mind a rágófogakban. Az Ön fogszínéhez igazodó, fényre kötő tömőanyagból készítjük el. A tömőanyag rendkívül erősen és résmentesen tapad a fogszövethez. Az íny elkészült tömés rendkívül tartós és esztétikus. Letört elülső fogak esetén a fog felépítéséhez is ilyen esztétikus anyagot használunk, így mosolya újra ragyogó lehet.

 

Három fajtája lehet:

 • Kompozit: esztétikus, kemény, ellenálló, de zsugorodik
 • Kompomer: esztétikus, kemény, ellenálló, fluoridleadó
 • Üvegionomer: biokompatibilis, másodlagos szuvasodás nem indul

E tömésfajta a fog színével megegyező fényre kötődő tömések, amelyek azonnal terhelhetőek. Megoldást nyújt kisebb vagy közepesen elszuvasodott fogak ellátására.
Az érzéstelenítést követően a szuvas rész eltávolításra kerül megfelelő fúrók alkalmazásával. Ezután a tömés mélységbeli kiterjedésétől függően úgynevezett alábélelő anyag kerül a kifúrt üreg alapjára. Így a nagyon mély kavitásoknál az idegkamra, melyhez a mély üreg esetén közel kerül a tömés, védve van. Ezt követően kerül elkészítésre a foszínű tömés. Ehhez a kifúrt üreget kondícionálni kell. A kondícionáló zselé eltávolítását követően a bond anyag felvitele és LED lámpával történő megvilágítása következik. A kondicionálásnak és bondozásnak köszönhető a tömés mikroretenciós rögzülése a fogszövethez, így nem kell felesleges ép fogszövetet eltávolítani a tömés elkészítéséhez , mint a korábban alkalmazott (pl. amalgámtömés) esetében.
A fogszínű tömőanyag felvitele rétegenként történik, melyeket külön-külön meg kell világítani. A töméskészítés zárófázisában megtörténik a tömésszélek lesimítása, majd az antagonista foggal való érintkezés ellenőrzése. A tömés a fényesre polírozással készül el végleg.

Betétek - inlay,onlay

Nagyobb méretű szuvasodások esetén, illetve gyökérkezelt fogak végleges ellátásakor esztétikus betétet helyezünk az előre előkészített üregbe. A betétet az előzetes lenyomatok alapján fogtechnikusaink készítik el, mely rendkívüli pontossággal illeszkedik az általunk kialakított üregbe. A betét egy speciális ragasztóanyag segítségével rögzül a fogba. Rendkívül pontos kontaktpontokat, valamint esztétikus és valódinak ható rágófelszín alakítható ki.

Ha a foghiány egy egyszerű töméssel tartósan már nem helyreállítható vagy igényesebb tömésre vágyik választhatja az inlay-t is. Strapabíróbb, tartósabb, jobb funkcionális és esztétikai értéke van. Mivel minden inlay egyénileg készített ezért több kezelési lépésre van szükség a fogorvosi rendelőben. Pl.: lenyomatra van szükség a felső és az alsó állkapocsról, ideiglenes tömésre az előkészített kavitásokba ( üregekbe), stb. Ezek a munkák általában fogtechnikai laborban készülnek, tökéletesen anatómikus és esztétikus, anyagát tekintve lehet arany, kerámia, arany-kerámia, kompozit, titán.
Előnye, hogy bármilyen fogszín színárnyalat utánozató, rendkívül  pontosan illeszkedik az eredeti, megmaradt foghoz, kopásálló, nem törik, nem színeződik el, valamint élettartama többszöröse, mint a hagyományos töméseknek.

Arany inlay 

Az arany inlay a legmagasabb elvárásoknak is megfelel, tartós, duktilitásának (alakítható, nyújtható) köszönhetően pontosan illeszkedik, biokompatibilis, plaque (lerakódás) mentes. Mint fogászati anyag a színét kivéve a legjobb, az oldalsó fogakhoz ajánlják és fogászati cementtel rögzítik az előkészített foghoz. Ez a legtartósabb megoldás.

Kerámia inlay 

A legesztétikusabb, legtökéletesebb pótlás. Majdnem láthatatlan és a saját fog színéhez tudják készíteni. Az oldalsó fogakhoz ajánlott. Egy speciális ragasztóval rögzítik.

Kompozit inlay

Műanyagszerű lágysága miatt, rövidebb élettartama várható. Az elkészült inlay-ek a funkciót és az esztétikát ötvözik. Színezhetoségük lehetővé teszi, hogy olyan színük legyen mint a valódi fogaknak.

Titán inlay

Az utóbbi években elterjedt allergia miatt került képbe a titán, szürkés színe miatt legtöbbször kerámiával leplezik.

 

Gyökértömés, gyökérkezelés

A gyökérkezelés indoka leggyakrabban a fogbél-gyulladás, amit a mély szuvasodásból a fogbélbe jutó baktériumok okozzák. A gyökércsatornába és annak falába ilyenkor a baktériumok kerülnek, a fogbél szövetei gyulladttá válnak, ez heves, lüketető fájdalommal jár. Elhalt fogbelű fogak, illetve a gyökércsúcs körüli gyulladások kezelése is a korrekt gyökértömés készítése. A gyökérkezeléssel a fertőzött bel-tartalmat és a fertőzött csatornafalat is eltávolítjuk, alaposan fertőtlenítjük, majd a csatornát gyökér-tömőanyaggal feltöltjük. Ez megakadályozza az esetleg a csatornában rekedt baktériumok túlélését. Gyökérkezelések során a kezelés előtt röntgenfelvételt készítünk, így tájékozódunk a gyökerek és a gyökércsatornák meglétéről, lefutásáról. A gyökértömés elkészülte után újabb felvételt készítünk, amivel ellenőrizhetjük a gyökértömés pontosságát.

Ha a fogszuvasodás vagy a fog sérülése olyan mértékű, hogy erős fájdalmat okoz, gyökérkezelés válhat szükségessé. A beavatkozás során a gyökérbe illetve gyökerekben elhelyezkedő csatornákat kell feltárni. A frontfogakban általában egy, a kisőrlőkben egy vagy kettő, a nagyőrlőkben három, de nem ritkán négy gyökércsatorna található. A csatornák megnyitását követően teljes hosszukban ki kell tisztítani az ott található sok esetben fertőzött törmeléket el kell távolítani. Erre szolgálnak a kézi és gépi eszközök és a folyamatos átöblítés. A csatornák kitisztítása és megfelelő mértékű feltágítása után letömhetőek. A gyökérkezelés során érzékenység esetleg fájdalom léphet fel, mely gyógyszeres kezeléssel jól megszüntethető.

 

Fogkő eltávolítás

A fogkő eltávolítás során a fogak felszínén megtapadt fogkövet távolítjuk el. A fogkő a fogakon megtapadt lepedék mineralizációja révén alakul ki. A fogkő az íny felett és az íny alatt helyezkedhet el. A legnagyobb mennyiségben a nagy nyálmirigyek kivezető nyílásával szemben képződik. A fogkő felszíne igen érdes, ezért a fogkövek felszínén megtapadt lepedéket nem lehet maradéktalanul eltávolítani fogmosás során, a felhalmozódó lepedéknek köszönhetően a fogkő folyamatosan vastagsága növekszik, aminek a felszínén nagy mennyiségben halmozódnak fel a baktériumok. Az egyeletlen felszín kiváló táptalaj a baktériumok gyors szaporodásához. A fogfelszínén lévő lepedék komoly veszélyt jelent a fogágy számára. Ajánlatos fogorvosával félévente, évente ellenőriztetni a felgyülemlett fogkő mennyiségét és szükség szerint eltávolíttatni azt. A fogkő eltávolítás alkalmával kézi vagy ultraszónikus depurátort használunk. A műszer fejének rezgése továbbterjed a fogfelszínre, és a rezgések szétzúzzák a fogkövet. A beavatkozás végén a fogak felszínét polírozzuk, így tökéletesen sima és jól tisztítható felszínt kapunk.

A professzionális fogorvosi rendelőben történő fogágy kezelés alkalmával létrehozott sima felszínt így Ön is könnyebben tudja tisztán tartani. Rendelőnkben szakemberek segítenek Önöknek, hogy szájstátuszuknak megfelelő szájápolási és fogmosási technikát elsajátítsák, amivel ezt az állapotot minél tovább konzerválni lehet.

A fogkőeltávolítás modern, és igen hatékony, ugyanakkor kímélő módszere, melynek során a fogkő az ultrahang finom rezgésével távolítható el a fogakról, így nincs szükség a fogat terhelő, erős mechanikus hatás alkalmazására.
A fogkő felülete alkalmas felszín a lepedék (plakk) fokozott megtapadásához. A plakkban található baktériumok olyan toxint termelnek, melyek a környező szövetek károsodásához vezetnek. Így vérzéssel járó fogínygyulladást, majd csontpusztulást okoz, melynek következménye a fogak idő előtti elvesztése.
A fogkőeltávolítás, azaz a depurálás során a fogak íny feletti és íny alatti felszíneiről mechanikai eszközökkel- ultrahangos depurátorral- eltávolítjuk a lepedéket és a fogkövet. A depurálás célja az ínygyulladás megszüntetése, a gyulladás következtében létrejvő tapadásveszteség további előrehaladásának megállítása azáltal, hogy a gyulladásért felelős baktériumokat eltávolítjuk. A polírozás során eltávolítjuk a fog felszínéről a különböző lerakódásokat és elszíneződéseket.