FŐOLDALCSAPATUNKAKCIÓKÁRAINKPARTNEREKRENDELŐNKKAPCSOLAT

PARADONTOLÓGIA

Fogágy betegség - paradontitis

A fogágy betegség a fogágy lassan előrehaladó gyulladása, mely nemcsak az ínyt, hanem a fog tartószerkezetét is érinti (gyökércement, gyökérhártya, alveolaris csont). A gyulladás csontpusztuláshoz vezet, így a fogak meglazulnak, ez az, amit a betegek legkorábban észlelnek. A fogágy betegség kifejlődése mind helyi, mind szisztémás okokra vezethető vissza. Ilyen helyi tényezők többek között a foglepedék, fogkő felhalmozódása a fogak felületén, helytelenül elkészített tömések, fogpótlások, melyek irritálják az ínyt. Általános, szisztémás tényezők között számos betegség szerepelhet (pl. anyagcsere vagy immunológiai kórképek). A páciensek leggyakrabban a mozgathatóvá vált fogakra, a fogak elvándorlására, az íny vérzékenységére, gyulladására, kellemetlen szájszagra panaszkodnak. Olykor a csupasszá vált fognyakak igen érzékenyek lehetnek. Ilyen betegek jelentkezésekor első és legfontosabb lépés a felhalmozódott lepedék és fogkő mihamarabbi eltávolítása (a fog, koronai és gyökér részén) és továbbiakban a jó szájhigiéne fenntartása.

Tasakkezelés - kürett

Kürettálás során az íny alatti lepedéket és fogkövet távolítjuk el a fogak gyökereiről kézi műszerekkel. Ilyen, ínyalatti depositumok egészséges fogágy esetén nem fordulnak elő, csak gyulladásos folyamat során. A íny alatt megbúvó fogköveket a betegek is gyakran észlelik, mert az a vékony ínyszöveten keresztül kékesen, feketésen áttűnhet. A tasakkezelés fontos mozzanata a fogágy betegség kezelésének. A gyökér felszínének mechanikai tisztítása után, kémiailag is semlegesítjük a gyulladásért felelős mikroorganizmusokat különböző oldatokkal. A beavatkozást minden esetben, helyi érzéstelenítésben végezzük, így a kürettálás fájdalmatlan beavatkozás.

Fogínygyulladás (Gingivitis)

Az ínygyulladás leggyakoribb oka a nem megfelelő szájhigiéne fenntartása. A fognyakakon felgyülemlő mikroorganizmusokban gazdag lepedék felelős a gyulladás kialakulásáért. A gyulladt íny színe vörös vagy kékes-vörös, fogmosás közben vérzik, tapintata puhává válik. Ínygyulladás esetén csak a fogíny gyulladt, a fogágy egyéb részei nem, tehát nem jár csontfelszívódással sem. Kezelés nélkül a gyulladás ráterjedhet a fog tartószerkezetére, így fogágy betegség (parodontitis) alakulhat ki. Ez lehet a fogágy betegség első tünete, illetve első szakasza. Az ínygyulladás kezelése során eltávolítjuk a fogak felszínén lévő lepedéket, fogkövet, korrigáljuk a helytelenül elkészített töméseket, fogpótlásokat. Megtanítjuk Önt megfelelően fogat mosni, fogselymet használni. A szájhigiéne javulásával akár pár nap alatt is látványos javulás érhető el.

Terhességi ínygyulladás

Terhesség során is gyakran jelentkezik ínygyulladás, mely a megváltozott hormonszintnek és az elhanyagolt szájhigiéne együttes hatására alakul ki. A gyulladás a terhesség előrehaladtával egyre súlyosbodik. A íny ilyenkor erősen duzzadt és vérzékeny. A terhesség után a gyulladás mérséklődik, de a szájhigiéne helyreállítása nélkül teljes nem szűnik meg.