FŐOLDALCSAPATUNKAKCIÓKÁRAINKPARTNEREKRENDELŐNKKAPCSOLAT

SZÁJSEBÉSZET

Foghúzás

Amennyiben már nincs lehetőségünk megmenteni fogát, úgy a fog eltávolítása mellett döntünk. Előfordul, hogy a bölcsességfogak előtörésük közben és/vagy az előtörésben való akadályozottsága miatt problémássá, körülöttük az íny gyulladttá válik. Ilyenkor akár az egészséges bölcsességfogat is eltávolítjuk, mert az el nem távolított és a fogsorba beilleszkedni nem tudó fogak rengeteg problémát okoznak a későbbiekben. Bölcsességfogak eltávolítása előtt minden esetben röntgenfelvételt készítünk. Minden fog eltávolítása helyi érzéstelenítésben történik. Kérjük, hogy orvosaink utasításait a foghúzás után minden esetben tartsák be!

Bölcsességfog eltávolítása

Előfordul, hogy a bölcsességfogak előtörésük közben és/vagy az előtörésben való akadályozottsága miatt problémássá, körülöttük az íny gyulladttá válik (pericoronitis). Ilyenkor akár az egészséges bölcsességfogat is eltávolítjuk, mert az el nem távolított és a fogsorba beilleszkedni nem tudó fogak rengeteg problémát okoznak a későbbiekben. Bölcsességfogak eltávolítása előtt minden esetben röntgenfelvételt készítünk, így tájékozódunk az esetleges rendellenes gyökerekről, fontos anatómiai képletek elhelyezkedéséről. Azokat a bölcsességfogakat, melyek már előtörtek, a fog, koronai része a szájüregben helyezkedik el, próbáljuk csak fogó segítségével eltávolítani. Amennyiben a bölcsességfog koronája még ínnyel fedett, annak eltávolítását műtéti feltárásban végezzük.

Foghúzás utáni utasítások

Kérjük, hogy foghúzás után a fog helyét ne szívogassák, ne öblögessenek, mert így a keletkezett vérömleny szétesik és a húzás helye, nem gyógyul megfelelően és rövid időn belül rendkívül fájdalmassá, válik. Az érzéstelenítő injekció hatásának elmúltáig ne egyen semmit. Továbbá cigarettázni, alkoholt, tejterméket, apró, magos ételeket, fogyasztását kérjük kerülni. A foghúzás estéjén a sebet fogkefével fogkrém használata nélkül óvatosan tisztítsa meg, a következő naptól kezdve fogkrémmel alaposan tisztíthatja a seb helyét. A jó szájhigiéne elengedhetetlen a megfelelő sebgyógyuláshoz.

Gyökércsűcs resectio = gyökércsúcs amputáció

Olyan, már megfelelően gyökérkezelt fogakon végezzük ezt a beavatkozást, melyeknek a gyökércsúcs közelében szűk, gyökérkezelő tűink számára átjárhatatlan, de a baktériumok számára könnyen benépesíthető csatornákat tartalmaznak. Sor kerülhet resectiora, amennyiben nagyfokú görbület található a gyökéren. Gyökércsúcson megjelenő cysták ellátása is a gyökércsúcs amputáció lehet. Hibás gyökértömések korrigálása esetén is szóba jöhet resectio. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben, a gyökér műtéti feltárásábann végezzük.